diumenge, 29 de novembre del 2015

MANIFESTACIÓ CONTRA EL MACROABOCADOR

NOTEU A FALTAR ALGUNS REPRESENTANTS?

Convocada una manifestació contra el Macroabocador de Guadassuar

Algemesí web.es
Aquest diumenge la Plataforma contra el Macroabocador es manifesta amb el lema de “Stop Residus. Ni Planta de Residus Sanitaris, ni Macroabocador”
Plataforma No al macroabocador | 28/11/2015

REPRESENTACIÓ DE GUADASSUAR
Quatre anys després ningú ha explicat qui i perquè es va elegir una zona d’alta vulnerabilitat dels aqüífers i al costat de la mateixa Sèquia Reial per instal·lar un macroabocador. La proposta de Guadassuar no figurava entre les zones aptes i la decisió va ser presa de manera discrecional per l’empresa.
Els llauradors que coneixen la zona sabem perfectament que en la zona, on es vol instal·lar un gegantesc abocador de 120.000 m2 de superfície i més de 2 milions de m3 de capacitat, l’aigua apareix a poc que excaves en el subsòl. De fet els estudis reconeixen que la capa freàtica es troba a 10 metres de profunditat, quan l’excavació planteja arribar als 35 metres.
Quan feren els primer estudis ja es va haver de descartar pràcticament la meitat de la zona, al presentar molts problemes de permeabilitat. Amb la resta del terreny es va presentar el projecte, però al passat mes de juliol, l’Institut Geològic i Miner va descartar una altra zona, al sud, que suposa aproximadament el 25% del total. A més aquest organisme ordena a l’empresa que realitze 3 nous sondejos en la part nord, que previsiblement és apta, per confirmar que no hi ha problemes.
Sembla un despropòsit col·locar aquest abocador a escassos metres de la Sèquia Reial i junt a les grans conduccions d’aigua per al reg de degoteig. Per això la USUJ, que engloba al conjunt de regants i que coneix perfectament la zona ja que disposa d’alguns pous en les proximitats, va presentar unes contundents al·legacions en el seu moment. Cal saber que la Sèquia Reial no sols és la major sèquia de reg agrícola, sinó que compleix un paper fonamental en aportar aigua de qualitat a l’Albufera. De fet aquestes setmanes la Sèquia porta un alt nivell donat que està evacuant aigua de Tous cap a l’Albufera, per deixar aquest embassament en uns nivells adequats per a laminar possible avingudes.
I no sols els aqüífers o la Sèquia Reial, sinó que també els Ullals del Riu Verd, surgència d’aigua natural de gran importància, protegit com a zona LIC (Lloc d'Interès Comunitari) que forma part del Catàleg de Zones Humides de la Comunitat Valenciana, es troba amenaçat en distar tan sols 1 km de l’abocador.
 Quan en la darrera reunió del Consorci es va preguntar al tècnic de la conselleria perquè es va proposar els terrenys de Guadassuar, al costat de la Sèquia, es va dir que va ser una decisió de l’empresa. I quan es va preguntar perquè, abans de fer estudis de la zona de Tous on estava previst l’abocador, es realitzaren estudis a la zona de Guadassuar, es va respondre que l’empresa estava estudiant altres ubicacions. El que no es va dir és que al mateix temps s’aprovava pel Consorci un augment del 250% del cànon que cobraria el poble en el que se situaria el macroabocador.
Durant 9 anys els responsables del Consorci no han resolt el problema dels residus a la Ribera i la Valldigna. No es pot ara, per eixa falta de responsabilitat, donar vist i plau a una instal·lació que suposa un perill tan important per al medi ambient i per a les nostres masses d’aigua.
Per això la Plataforma contra el Macroabocador, integrada per membres de l’Alcúdia, Alberic, Massalavés, Benimodo i Guadassuar es manifestarà aquest diumenge contra aquest projecte i contra el projecte d’instal·lació d’una planta de residus sanitaris i altres residus perillosos al polígon “La Garrofera” de Guadassuar.
Este matí ens hem manifestat contra el macroabocador i els residus perillosos. Hem notat l'absència de molta gent, especialment de Guadassuar.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

contador de visites