dijous, 11 de setembre del 2014

LA GENERALITAT CONTRA EL XÚQUER

Levante EMV 11.09.2014
La Generalitat contra el Xúquer
José Pascual Fortea Zaragozá 
Per moltes voltes que li done, seguisc sense poder entendre l’actitud de la Generalitat Valenciana amb el tema del transvasament del Xúquer al Vinalopó.

La Generalitat hauria de defendre l’interés general de tots els valencians i, en este cas, considere que està defenent l’interés econòmic d’uns pocs que es dediquen a fer negoci amb l’aigua. El pitjor del cas és que és en perjuí de molts valencians.
El vicepresident Císcar ha fet unes declaracions a Alacant en les que diu que el Consell té molt clar que el Vinalopó té un dèficit i que s’ha de resoldre des del Xúquer.
Senyor vicepresident, senyors del Consell, lligen-se el Pla Hidrològic del Xúquer, aprovat el passat 11 de juliol, i s’assabentaran de que el Xúquer també té dèficit, i molt més que el Vinalopó. dels 245 Hm3 anuals de dèficit que es demanen al Pla Hidrològic Nacional, 175 Hm3 són dèficit del Xúquer i 70 Hm3 del Vinalopó.
El Pla del Xúquer reconeix en l’article 33 que en el Sistema Xúquer no és possible atendre amb els seus recursos disponibles tots els drets d’aigua existents. En el Xúquer no sols no sobra aigua sinó que el que té és un dèficit enorme.
Encara que pareix que el Consell no s’ha assabentat, el dèficit del Xúquer és real, el patim tots els usuaris del Xúquer, està reconegut en el Pla del Xúquer i publicat en el Boletín Oficial del Estado, pàgina 54822 del núm. 169 del 12 de juliol de 2014. 
No puc entendre com des de la Generalitat Valenciana s’estiga intentant llevar-li recursos a un riu deficitari, amb el consegüent perjuí a tots els seus usuaris –la majoria d’ells valencians–, als regadius tradicionals del Xúquer, a l’abastiment de València i la seua àrea metropolitana, a l’abastiment de Sagunt, els regadius del Canal xúquer-túria i els abastiments de la Ribera. 
El Xúquer és deficitari i, en conseqüència, qualsevol enviament d’aigües al Vinalopó que no siga des de l’assut de la Marquesa perjudica els usuaris del riu. Per desgràcia, esta és la realitat i ja va sent hora que el Consell desistisca en el seu interés d’espletar encara més el riu. 
El transvasament actual amb la presa en l’assut de la Marquesa dóna solució al problema real del Vinalopó, que bàsicament és l’atenció de la demanda dels regs del Mig Vinalopó. Els abastiments d’Alacant tenen les seues demandes totalment garantides amb els recursos actuals i amb les dessalinitzadores construïdes en l’última dècada. El que no permet el transvasament actual és mantindre el negoci de la venda d’aigua existent en l’Alt Vinalopó, però entenc que eixa no hauria de ser la prioritat de la Generalitat Valenciana. Jo sempre dic que l’aigua ha de ser incolora, inodora i apolítica. Si algú creu que pot fer carrera política amb l’aigua s’equivoca, sobretot si es pretén traure l’aigua d’on no n’hi ha.

 José Fortea, amb molts anys d’experiència sobre el tema, en totes les seues declaracions sempre ha defés el mateix. I a més ho fa d’una manera molt clareta (com l’aigua) perquè tots li entenguen. Encara que sempre hi ha alguns que no ho volen entendre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

contador de visites