dijous, 18 d’abril del 2013

VICENT BOIL INAUGURA DEMÀ EN CA JERONI LA MOSTRA "MARTIRIS"

Elogi del martiri
DHI y F notícies dijous 18 d'abril
De xiquet, Vicent Boïl (Guadassuar, 1973) veia en l’església la figura de Sant Vicent Màrtir, patró del seu poble i martiritzat fins a l’extrem segons la tradició catòlica. Amb el pas dels anys, el xicotet Vicent es va sentir atret per l’art i va seguir fascinat per la força expressiva que el martiri ha deixat en la història artística de la humanitat. En l’actualitat, convertit en pintor i professor, Boïl ha transferit eixa atracció a la tela per a compondre Martiris, la sèrie de 21 quadros que demà a les 19,30 hores inaugurarà en la sala de Ca Jeroni, en Sant Josep.
Tot part d’una frase atribuïda al màrtir, «i a mi, feu-me un llit amb flors», a partir de la qual l’artista, que la considera «molt poètica», desencadena el seu gust pel color i el contrast, en este cas estructurat a través d’una sèrie de línies «torturades i martiritzada, molt gestuals», segons explica el propi autor.

Encara que un enamorat d’Eivissa, tots els estius és una alegria tornar a veure el caminar inquiet de Vicent Boil pels carrers de Guadassuar el seu poble. Torna per a conviure uns dies amb la seua dona i fills en companyia dels seus familiars i donar-se un bany de “danses”. Perquè Vicent va ser fa anys “cap de dansa”. Va fer el millor pregó que mai s’ha pogut escoltar (encara el podem sentir en el CD). En poc més de tres minuts ens descriu amb passió i sentiment tot el colorit, musicalitat i tradició, fent-nos vibrar d’una festa incomparable per a tots nosaltres.

Així és Vicent en tot. El conec des de xicotet i ha sigut per a mi un honor haver pogut compartir alguna classe que una altra de dibuix. No crec que jo li ensenyara molt del tema, però per a mi era un plaer només el veure-li l’entrega i la passió que posava en cada làmina, com s’embrutava d’aquarel·la i com es posava nerviós a l’hora d’arreplegar, perquè no li havia donat temps d’acabar. Em recorde com de jovenet va guanyar ja un concurs de cartells convocat per la conselleria de sanitat. Eixe cartell era el que es veia en els hospitals anunciant la donació de sang.

L’estiu passat li vaig dir que m’agradaria tindre una obra seua i em va comentar que anava a fer esta exposició. Exposició que serà tot un èxit, perquè Vicent té fusta i sap traure i passar al llenç tot el que vol expressar. Simplement és artista, és genial. 
 

2 comentaris:

  1. Hola Vicent:
    Soc el Blanco Boïl. Quina grata sorpresa veure que t'has enterat de la exposició i que a més ho has publicat al teu blog !! Qui ho hauria de dir, aillat com estic a Eivissa. Al veure la noticia junt a fotos i noticies del poble m'has fet sentir per un moment a Guadassuar i això es d'agrair perquè cada vegada vaig menys al poble.

    Voldria aclarir-te que on més ens embrutavem en la teua hora de plàstica era amb les ceres, pintant del natural uns gerronets de llautó i porcellana que portavem de casa i que tú col·locaves dalt de l'altaveu, recorde que tots captavem més o menys les zones de penombra però els reflexos del llautó i de la porcellana ens portaven de cap perquè allò es resolia amb una forta taca blanca que de vegades semblava una pepita o un macarró i tots apretavem i trencavem les ceres, jo era un de tants que s'embrutava i trencava però de lo bé que m´ho passava.També vull recordar que a part de pintar, tots els divendres cantavem cançons de la tuna acompanyats per tú amb la guitarra, La veritat és que apreniem i ens ho passavem molt bé amb les clases de "DonVi", puc dir que ens transmities energia artística, i que tots els que hem tingut la sort de rebre-la per sempre ens acompanyarà.

    La exposició està funcionant molt bé, ja es la tercera individual a la illa i ha despertat força interés en el públic i en els crítics.
    Si tens temps et fa gana a continuació tens un enllaç d'una entrevista que en van fer a la SER.

    www.ivoox.com/entre-vicent-boil-audios-mp3_rf_1987607_1.html

    Moltes gràcies! Don VICENT (mestre,mestre). Una ABRAÇADA!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Vicent, has estat molt amable al teu comentari. Jo guarde molts bons records d'alumnes i de fets concrets. He escoltat l'entrevista amb molta atenció. Tens una manera molt propia d'expressar el teu art i tot això amanit amb alguna que altra frase genial de la teua collita. Si algú vol sentir l'entrevista ho pot fer llegint el comentari, seleccionarà l'adreça i la posarà al google.Un abraç l'èxit de l'exposició el tens assegurat i bon fi de curs!

      Elimina

contador de visites