divendres, 22 de març del 2013

DIA MUNDIAL DE L'AIGUA

La mitat de les aigües espanyoles es troben en mal estat

Els investigadors detecten l’aparició de noves substàncies contaminants
El malbaratament i la pol·lució química són els grans esculls a superar

El Pais 22-03-2013.- El Día Mundial de l’Aigua sorprén a Espanya, un any més, amb els deures a mig fer. La qualitat de l’aigua ha augmentat a colp de directiva europea, però hi ha assignatures que es resistixen a l’aprovat com la depuració de les aigües residuals que se situa en un 85%, incomplint la normativa europea. Hi ha més. Les avaluacions realitzades per la Fundación Nova Cultura de l’Aigua, han determinat que més del 50% de les aigües espanyoles estan en mal estat, bé per deteriorament del seu estat ecològic —extraccions excessives, alteracions dels llits, represament d’aigües, entre altres— o per contaminació química, un problema que s’estén pel món i de la que encara s’estan investigant els seus efectes sobre la salut i el medi ambient.
L’aparició de substàncies contaminants emergents s’ha convertit en un verdader maldecap, de moment, de difícil solució. Són les restes dels productes usats en l’agricultura (pesticides, fertilitzants...) i, en els últims anys, medicaments, plàstics, components d’articles de cuidat personal o subproductes de la desinfecció d’aigües. “Residus que escapen al control de les depuradores convencionals i dels que es desconeix el seu impacte sobre la salut o els seus límits tolerables”
Ús de l’aigua
Major consum. El 75% de l’aigua es consumix en l’agricultura. En l’última dècada s’han modernitzat un terç dels regadius, amb un estalvi d’aigua estimat d’entre el 20% i el 40%.
Subministrament urbà. Els sistemes d’abastiment urbà subministren anualment 4.581 hectòmetres cúbics.
Ús domèstic. El 72% de l’aigua urbana consumida a Espanya és d’ús domèstic. La indústria i el comerç utilitzen el 21%, i el 7% restant es destina a altres usos.
Consum mitjà en llars (INE 2010).144 litres per habitant i dia. Ha disminuït un 3,2% respecte a 2009.
Pèrdues d’aigua en xarxes públiques d’abastiment (INE 2010). 803 hectòmetres cúbics, el 17,5% de l’aigua subministrada i 385 hectòmetres cúbics, el 8,4%, per errors de mesura, fraus i altres raons.
Origen de l’aigua captada (INE 2010). Aigües superficials, el 65,7%; aigües subterrànies, el 29,2%, i altres aigües (dessalades o salobres), 3,3%.
En les al·legacions al projecte del macroabocador de residus de guadassuar entre altres diu:” El projecte planteja riscos mediambientals evidents, al trobar-se les instal·lacions de residus sobre la zona d’afecció als aqüífers de la Plana i el Caroig. Es troba a tan sols 5 metres de la Séquia Reial les aigües de la qual nodreixen l’Albufera i a 1 km dels ullals del Riu Verd.
L’alcalde de Guadassuar diu (Levante 23-03-2013) que: “esta versió és falsa i alarmista dels alcaldes del PSPV, EU; i Compromís contraris al projecte”. I jo que vaig estar present en l’acte li puc dir que també havien alcaldes del PP. Ell s’oblida de citar-los perquè encara que del PP primer defenen al seu poble i el benestar dels veïns que al seu partit, que és el que correspon.
També defén que el preu dels residus es dispararia per la distància amb l’Abocador de Múrcia. I que altres alcaldes es van comprometre a buscar una altra ubicació.
Sr. Alcalde de Guadassuar, Tots estem d’acord que hi haja un abocador en la Ribera, el que no estem d’acord és que si no està a Guadassuar, no hi haja cap altre poble en la Ribera apte per a la seua instal·lació. El desbarat és que vosté siga l’únic alcalde que es presta que s’instal·le en el seu poble i els altres no ho vullguen. Guadassuar ja ha sigut solidari tenint la Planta de Residus Urbans, li correspondria a vosté dir-ho i fer-se valdre per a no consentir que el macroabocador s’instal·le en el seu poble. Els veïns estem farts dels seus desbarats sobre estos temes, i no ens conte que donarà 60 llocs de treball o que després s’urbanitzarà i es plantaran arbres, perquè sabem que són les mentides que sempre utilitza. Si vol exemples estic disposat a donar-se’ls.
Som de moment, l’únic poble de la Ribera amb una aigua potable excel·lent, ¡¡¡ NO ENS LA CONTAMINE!!!. i una depuradora moderna que evita que contaminem les aigües del riu.
NO AL MACROABOCADOR DE GUADASSUAR

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

contador de visites