dimecres, 15 de setembre del 2010

EL JUTGE ANUL·LA LA PRIVATITZACIÓ DEL SERVICI DE L'AIGUA POTABLE

El jutge anul·la el ple de Guadassuar que va privatitzar el servici d’aigua potable.
Considera que el procés d’adjudicació està replet de defectes i vicis de nul·litat 4 La resolució deixa en l’aire si els cobraments realitzats són legals.
LEVANTE EMV. CARLOS ALÓS ALZIRA. 15-09-2010
 El procés d’adjudicació de la gestió integral del servici municipal d’abastiment d’aigua potable i sanejament que l’Ajuntament de Guadassuar va posar en marxa en 2009 és il·legal. El procés està replet de defectes i vicis substancials que determinen la seua nul·litat, segons la resolució del jutjat contenciós administratiu nombre sis de València a la que ha tingut accés Levante-EMV.
La resolució judicial dóna un seriosa renyada a l’Ajuntament de Guadassuar i anul·la l’acord plenari del 26 de març del 2009 que va aprovar el plec per a la contractació dels servicis d’aigua potable i sanejament i convocava la licitació pública.
El jutge estima, en una sentència contra la qual pot interposar-se recurs, que no es van justificar les necessitats del contracte que va provocar la privatització del servici, que va recaure en l’empresa Aquagest Llevant, i que el plec inicial es va modificar en un ple sense que existira avantprojecte d’explotació ni de les obres que hauria de dur a terme l’empresa adjudicatària. Tampoc existia el preceptiu informe de secretaria intervenció sobre la contractació del servici de clavegueram ja que la memòria justificativa i l’informe es referixen exclusivament a la prestació del servici d’abastiment d’aigua potable a domicili. El recurs contra l’Ajuntament de Guadassuar el va presentar la firma Aigües de Catalunya.
Tot el procés en dubte
La resolució anul·la l’acord del ple, en el que el PP ostenta la majoria absoluta, però en la pràctica deixa sense efecte tot el procés de privatització del servici d’aigua potable i sanejament. Això suposa un correctiu important per a l’ajuntament que presidix José Ribera a huit mesos de les eleccions ja que deixa en l’aire la legalitat de tots els cobraments efectuats per l’empresa adjudicatària a les vivendes de Guadassuar i també la quantia de les tarifes aplicades en els últims anys. L’Ajuntament de Guadassuar va justificar la privatització del servici d’aigua potable a què després es va unir també el del sanejament i clavegueram en el desenrotllament urbanístic que preveia el nou Pla General d’Ordenació Urbana. Era 2007 i en el consistori s’amuntonaven plans urbanístics que multiplicarien la ‘població. El consistori al·legava llavors que el servici seria més eficient si ho gestionava una empresa privada.
Per això, a l’octubre del 2007 va iniciar un procediment per a contractar el servici d’abastiment d’aigua potable a domicili sense que es contemplara res del sanejament o clavegueram.
No obstant això, segons arreplega l’expedient municipal, després de les al·legacions presentades per Aquagest, que després obtindria l’adjudicació, el consistori va decidir ampliar l’objecte del contracte també al servici de sanejament, però sense que es justificara la necessitat la seua contractació i sense l’informe del secretari o interventor, elements essencials segons la sentència del jutjat de València i que que «vicien de nul·litat» tot el procediment.
El contracte es va ampliar al sanejament després de les al·legacions d’Aquagest que va ser finalment l’adjudicatària.
 L’ajuntament va al·legar que la privatització seria beneficiosa.  L’Ajuntament de Guadassuar va considerar en 2007 que seria més eficient que el servici de l’aigua potable a domicili i el sanejament quedara en mans d’una empresa privada. Al·ludia llavors a l’augment de població pels plans urbanístics que projectava el PGOU.
DENÚNCIA DE L’OPOSICIÓ
El contracte es va ampliar al sanejament después de les al·legacions d’Aquagest que va ser finalment l’adjudicatària.
La privatització del servici d’aigua potable a Guadassuar no ha reportat grans beneficis als ciutadans d’este municipi. Més aïna tot al contrari. Segons han denunciat els partits de l’oposició, PSPV i Compromís, el preu del rebut ha augmentat més d’un 30%. A més, la sentència coneguda ahir podria no ser l’única resolució judicial contra l’Ajuntament de Guadassuar pel procés de privatització de la gestió de l’aigua potable i del servici de sanejament ja que, segons pareix, una altra de les empreses que va quedar exclosa també va acudir a la Justícia per a sol·licitar l’anul·lació del ple del 26 de març del 2009. Llavors, l’ajuntament va al·legar que l’estreta relació entre el servici d’abastiment d’aigua originàriament previst i el finalment licitat formaven ambdós part del cicle integral de l’aigua i va negar l’existència d’irregularitats invalidants. No obstant això, el jutge estima que el nou plec suposa la modificació d’un element substancial –La inclusió del servici de sanejament– I no d’una simple qüestió semàntica tal com pretenia l’ajuntament i Aquagest, la firma condemnada. La gestió del servici, que es va adjudicar per als pròxims 25 anys, incloïa també l’execució pel concessionari de les obres relacionades amb les infraestructures, instal·lacions i components necessaris per al normal desenrotllament dels servicis objecte del contracte i les derivades del desenrotllament de noves urbanitzacions i polígons. 
Suma i seguix. L’ajuntament de Guadassuar continua perdent juís l’un darrere de l’altre. Els veïns/es, han arreplegat signatures en contra de la privatització i pujada de les tarifes de l’aigua. Confiem que en el pròxim juí també el jutge anul·le la pujada de la taxa de fem i ens tornen els diners que ja hem pagat. I que tant l’alcalde com els regidors del PP, facen les coses bé, i no facen perdre diners al poble amb tant de juí.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

contador de visites