divendres, 8 de gener del 2010

AIGUA FONT DE VIDA

Las 3000 viviendas del PAI de la Garrofera (Alzira) ponen en riesgo la regeneración del rio Verde. Xúquer Viu teme que la extracción de 422.000 metros cúbicos de agua al año del acuífero del Caroig prevista por la futura urbanización amenace la supervivencia de los "ullals". El proyecto prevé un millon de metros cúbicos para consumo humano y 329.000 para el golf y zonas verdes. (Levante el mv, 27 de enero de 2009, pag 17). També hi ha un PAI recorregut a la Garrofera de Guadassuar. Un PAI a Benimuslem que agafa també l'aigua del mateix aqüífer i també hi ha el projecte de portar aigua a les poblacions de les comarques de les Riberes del mateix lloc. A més hi han altres PAIS a altres llocs que desconec i que supose que s'abastiran dels pous de la Garrofera.


Veïns/es de Guadassuar. des de temps immemorials tots anhelaven tindre l'aigua de la nostra muntanya la Garrofera. Inclòs hi havia molta gent que anava amb marraixes per aigua allí a la font. L'any 1992 es paralitza una transformació agraria enorme de Tous, amb un recús de l'ajuntament de Guadassuar davant la Conselleria de Medi Ambient, que el guanya perquè al·lega que es pot contaminar l'aqüífer.

Aquests anys, l'Ajuntament de Guadassuar assoleix que la Diputació pose una consignació pressupostària als pressupostos de dita entitat de 20 milions de pessetes per fer un projecte per portar l'aigua de l'aqüífer del Caroig de la Garrofera a la població de Guadassuar. Presentant documentació adient de l'aigua del pou del poble, amb la contaminació amb un percentatge de nitrits tan elevats que podien ser perillosos per la salut de la població i que de vegades s'havia de fer bàndol per que no begueren els infants i les persones majors.

L'Alcúdia tenia un dipòsit d'aigua a la muntanya i el pou que l'abastia prop, baix a la part de tarongerars. Aleshores assabentats del projecte i que no tenien aigua suficient, demanen a la Diputació fer un pacte amb Guadassuar i mancomunar el projecte per abastir del mateix lloc a les dos poblacions.

Les converses van arribar a bon fi, i l'Ajuntament de Guadassuar li va haver de pagar al de l'Alcúdia la part corresponent per les instal·lacions que ja tenien fetes. La Diputació va haver de comprar els terrenys a prop de les instal·lacions ja existents. Els terrenys eren d'un militar, donat que l'Ajuntament de l'Alcúdia no te propietat municipal en la muntanya, així com a Guadassuar l'Ajuntament es pràcticament el propietari de tota la part de muntanya del seu terme. Es va signar el document, es va fer el projecte i l'any 1994 es va començar a perforar a una profunditat de 200 m. El projecte, les instal·lacions i la xarxa es van finalitzar l'any 1995, el pressupost de tota l'obra fou de 200 milions de pessetes. Des d'aleshores tenim un aigua fenomenal i sense nitrats. Aquest guany, és el més important de tots els que s'han fet i de cap manera l'hem de deixar fer malbé per persona, organisme, empresa... Defensem els nostres drets front a tots.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

contador de visites