dissabte, 7 de febrer del 2009

AL MEU AMIC PELE

El meu amic Pele és el típic agricultor actual. Te 55 anys, és mestre, dos fills Vicente ( arquitecte tècnic) i Núria (mestra), i també te les terres heretades dels seus pares i de la seua dona Presen, a les quals com és normal dedica el temps lliure i part de les vacances que li deixa la seua feina. A més de l’afecte que ens tenim, se que tampoc estarà molt d’acord amb el comentaris o reflexions que vaig a fer.
Estic llegint a la premsa que un regidor d’Alzira que li diuen Enrique Montalvá, s’està preocupant de fer una reparcel·lació agraria de fanecades. Jo quan vaig llegir la notícia li vaig donar molta importància, al mateix temps que pensava que esta persona amb una idea esplèndida, llastimosament no anava a aconseguir res. Encara que ell està disposat a anar a buscar les subvencions a l’UE i als organismes oficials de l’estat espanyol i de la Comunitat.
Per què no ho aconseguirà?:
1r.- No queden llauradors més joves de 50 anys. Per tant no hi han idees innovadores i forces renovades de emprenedors.
2n.- Els fills, els mateixos llauradors s’han preocupat que els seus fills tinguen estudis i que tinguen altres activitats que no siguen el camp. Per tant ni els agrada, ni saben res de les feines a realitzar.
3r.- Aleshores perquè li han de dedicar els agricultors més temps, esforços i diners a reformar, si ells tenen la vida resolta i els seus fills no han de continuar amb l’herència dels camps que els pares els van a deixar?.
4t.- Les perspectives econòmiques de l’agricultura, tal com s’està treballant fins ara, no són rentables: superproducció, monocultiu, minifundisme, treball individual (com un jardí) i recol·lecció del fruit tercer mundista, no cal ja ni parlar dels tractaments i venta del producte … (Cooperatives, ai mare!)
5.- Individualisme del llaurador: tots pensen que el seu campet és el millor: millor terra, millor reg, millor clima, millor treballat …
6.- Abans els feren creure que el pantà d’Alarcó no tenia aigua suficient pel reg. Un pantà que pagaren els llauradors i entre Zaplana i Bono no se quin pacte van fer que els llauradors es quedaren sense pantà i "Para colmo de mis males" ara els llaven els cervell i els fan creure que el millor és el reg per desgoteig, mira – els diuen – tindreu l’aigua subvencionada fins el camp però les gomes les haure de pagar vosaltres, no faltaria més, que les séquies fins on porten l’aigua?. Però home, fins ara ha faltat aigua a la Ribera pel reg?. Quin és l’engany? Quins interessos ocults hi han? Qui s’està beneficiant?.
En definitiva, crec que el regidor de l’Alzira va molt ben encaminat i que te una idea moderna de l’agricultura, però lamentablement va a fracassar.
 
     

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

contador de visites